tiistai 17. lokakuuta 2017

Dopoa ja Agilitya

Henkilön Kuin Siskokset (@kuinsiskokset) jakama julkaisu

Cindyn kanssa olemme aiemmin, vajaa kaksi vuotta sitten kokeilleen dopoa tutustumistunnin merkeissä ja nyt pääsimme kokeilemaan sitä myös Fannyn kanssa  yhden alkeistunnin verran. Useampi tunti oli tarjolla tälle loppu syksylle, mutta sunnuntai 15.10 oli meille ainut hyvä päivä. Dopoa olisi kiva harrastaa useammin ylläpitäen omaa ja koirin lihaskuntoa, nimittäin se meinaa olla vähän huono, kun lenkkeilyn lisäksi ei tule oikein muuten treenattua ja ylläpidettyä kuntoa. Tokmannilta kerran ostettiin ihmisten tasapainotyyny, mutta se on paljon huonompi kuin se "aito" dopon tasapainotyyny "lörppä". Siitä ihmisten tyynystä ei voi ilmaa ottaa vähemmäksi, se on semmoinen kova ja epämukava. Lörpän kun täyttää tarpeeksi vajaaksi niin siinä on molemmille haastetta. Nyt olisi kova hinku hankkia dopokirja ja tasapainotyyny niin pääsisi niiden avulla treenaamaan koirien kanssa ja ehkä joskus myöhemmin ihan se dopopallo olisi ihan kiva.

Dopotunti aloitettiin koirien lämmittelyllä. Pyöriteltiin niitä molempiin suuntiin, tehtiin kumarruksia, peruuttamista, pujottelua ja parit venytykset. Fannylla kesti hetki ennen kuin se malttoi alkaa keskittymään ja välillä se olisi halunnut lähteä mualle tutkimaan paikkoja. Fanny alkoi lämpenemään homalle ja keskittyi hyvin. Lämmittelyjen jälkeen kokeiltiin tasapainotyynylle etutassujen laittoa. Fanny tämä ei ollut ihan outoa hommaa ja oli oikein pätevä. Itse liikuskelin vähän joka suuntaan, että Fanny siirtelisi painoa tassulta toiselle. Koirat pääsi tauolle ja me ihmiset aloimme lämmittelemään tyynyllä ja pallolla. Tyynyn päällä seisottiin ja mentiin kyykkyyn, pallon päälle mentiin polvilteen ja kokeiltiin tasapanoilla sen päällä ilman käsiä. Koirien kanssa jatkettiin pallolla. Itse tuimme palloa jaloilla ja koirat hyppäsivät etutassuilla pallon päälle. Namien avulla ohjattiin koiraa tekemään niijauksia. Pari kertaa myös nostin Fannyn pallon päälle. Pallolla tehtiin myös sitä, että menimme lattialle selälleen makaamaan, nostimme jalat pallot päälle ja halutessamme myös lantion lattiasta ilmaan. Koiria houkuteltiin joko ryömimään jalkojen alta tai hyppämään yli. Seuraavaksi nousimme istumaan pallon päälle ja koiria ohjattiin kiertämään pallon ympäri molempiin suuntiin, aina kun koira tuli ohjaajan eteen, ohjattiin se kumartamaan maahan. Lopuksi teimme tasapainotyynyllä vielä yhtä liikettä ennen loppuliikkeitä. Istuimme tyynyn päälle ja nostimme jalat ilmaan. Koiria kierrätettiin ohjaajan ympäri ja se joko hyppäsi jalkojen yli tai ryömi ali, hyvää vatsalihastreeniä ohjaajalle. Vielä pyöriteltiin koiria, tehtiin niijauksia ja muita samoja juttuja kuin alussa lämmittelyksi. Koirat pääsivät huilimaan ja me ihmiset pääsimme vielä pallon avulla tekemään punnerruksi ja tekemään toistakin liikettä, jota en nyt muista. Tasapainotyynylläkin tehtiin vielä jotain ennen loppuvenytyksiä.

Jälleen kerran, oli kivaa dopoilua ja Fannykin niin tykkäsi! Tämän kerran jälkeen ei ollut omat lihakset niin kipeät kuin Cindyn tunnin jälkeen. Silloin minulla oli monta päivää dopoilun jäljiltä vatsalihakset kipeät, nyt vain vähän kylkilihakset.

Eilen oli vuorossa agilitya, pitkästä aikaa. Roihurallien jälkeen ei oltu treenattu kertaankaan. Minulla oli tarkoitus pari viikkoa takaperin käydä kahtena lauantaina hallilla, mutta ne kerrat sitten jäi kyytiongelmien takia. Facebookissa olin syyskuun puolella nähnyt kivan näköisen radan ja tallensin ratapiirroksen puhelimeen. Albumista etsin ratapiirroksen ja sovelsin siitä rataa pieneen halliin.

Ensin suuntasimme halliin, koirat jätin ulkopuolelle katokseen odottamaan ja aloin rakentamaan rataa pää kolmantena jalkana. Itse treenaamiseen ei aina välttämättä mene edes montaa minuuttia, mutta itse radanrakentukseen hyvinkin se puolituntia. Kun sain radan rakennettua, lähdettiin koirien kanssa tekemään reipas hihnalenkki pururadalle.


Ensin tehtiin Cindyn kanssa temppuja ja leikittiin karvalelulla, että saisin sitä vähän kierroksille. Otettiin keppejä yksittäin ja hypyn kautta sekä yritettiin sinne putkean oikeaan suuhun tähdätä, että ohjasin kepit oikealta puolelta. Cindy syöksyi joka kerta väärään putken päähän. Tein sitten keppien lopussa puolen vaihdon ja sittenhän sitä mentiin sinne minne piti. Radan loppupäässä ei ollut mitään ihmeempiä ja kivasti Cindy irtsi 12.hypylle. Radan alkua ennen keppejä treenattiin useamman kerran. 7.hypyn Cindy välillä kiersi ohi ja siinä minun piti se vastakäsi muistaa. Cindy pääsi tauolla käymään ja sillä välin käytin Fannya radalla.

Fanny oli ihan täpinöissään ja vauhtia ei sen menosta puuttunut. Laskin rimat matalimpaan korkeuteen, eli kahteenkymppiin. Aluksi se meni niin vauhdikkaasti rallatteli vain menemään, etten saanut pidettyä sitä ihan oikealla reitillä viimeisillä hypyillä ja Fanny juoksi vain niiden ohi. Uusi yritys putken kautta ja sitten onnistui. Toinen kerta myös onnistui. Käytiin vielä radan toisessa päässä kokeilemassa, miten siellä onnistuu. Hyvin irtosi hypylle ja Fannylla oli niin kivaa! Harmi vaan, ettei voida aksaa enää tehdä niin usein ja ne mitä edes pystytään tekemään, on matalia hyppyjä ja pieniä ratoja. Ja vähän rauhallisemmin Fanny saisi juosta radalla :D


Cindy oli uutta intoa täynnä, kun pääsi tauolta. Mentiin koko rataa ja eri pätkiä sieltä täältä. kokeiltiin myös mustilla numeroilla merkittyä radan pätkää. Kun saatiin se onnistumaan niin se onnistui. Itse sain jäädä aika kauas ohjaamaan välistävedot, että Cindy tuli niistä väleistä.

Seuraavan kerran treenaraan agilitya joskus monen viikon/kuukauden päästä, katsoo miten Kajaanista kuljen kotona käymään. Ja katsotaan, josko ehdittäisiin ja päästäisiin Kajaanissa jotain aksaaa tekemään ennen projektikoiran tuloa. Yritetään nyt talven aikana muutamia kertoja päästä treenaamaan, ettei ihan homma unohdu. Pitää sitten huhti-toukokuussa alkaa totisemmin treenaamaan kesän kisoja varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti